Biblioteket fyller 100 år - kom och fira med oss

I oktober firar vi Värnamo bibliotek 100 år! Det bjuds på bokmässa, deckarscen, tårta och mycket mer.

Vi är så glada att kunna bjuda in till Värnamo biblioteks 100-års jubileum! Vi firar i dagarna tre. Torsdag den 13 oktober invigs utställningen om bibliotekets historia i bibliotekets nod. Det blir vernissagemingel och Bo Krantz och Arne Atterling från Historiska sällskapet Gamla Wernamo inviger. Tidigare biblioteks- och kulturchef Monica Lembke håller föredrag om bibliotekens historia.

Småländska och Knyckertz

Lite senare på torsdagen blir det föreläsning om småländskans ord och uttrycksvärld. I boken Småländska: orden och grammatiken presenterar Gunlög Josefsson och Carl-Erik Lundblad den småländska dialekten - missa inte det!

Firandet fortsätter på fredagen med en riktig publikfriare. Välkomna alla Knyckertzälskare! Det blir författarshow med Familjen Knyckertz skapare Anders Sparring och Per Gustavsson. Det bjuds på show och aktiviteter kopplade till den suveräna Familjen Knyckertz. Mer info och anmälan till författarshowen kommer om ett par veckor på vår webbplats.

Bokmässa

Lördag 15 oktober blir det lokal bokmässa. Det finns så många duktiga lokala författare och nu får de chans att visa upp sig och möta publiken på hemmaplan. Det blir korta författaruppläsningar och bokförsäljning. Medverkande författare är: Amanda Lindqvist, Helena Persson, Petra Olsson, Simon Johansson, Joel Berglund och Marie Albertsson. Moderator är bibliotekschef Åsa Rocén.

Deckarscen

Firandet avslutas med Den svenska deckarscenen. Författarsamtal med Pascal Engman och Kerstin Bergman. Deckarexperten och författaren Kerstin Bergman berättar om den svenska deckarens utveckling med fokus på de senaste 30 åren. Hon presenterar även det egna författarskapet. Därefter möter vi Pascal Engman som i samtal med Kerstin berättar om sina böcker och författarskap. Pascal Engman hyllas ofta för sin vassa iakttagelseförmåga av samtiden i sin serie om polisinspektör Vanessa Frank. Tidigare i år presenterade han en ny trilogi tillsammans med Johannes Seiåker. Den första boken i serien heter Till minne av en mördare.

Kerstin Bergman är författare, docent i litteraturvetenskap och även ledamot av Svenska deckarakademin.

Författare Kerstin Bergman

Foto: Alexander Donka                                 Foto: Andreas Gruvhammar

Varmt välkomna till firandet av Värnamo bibliotek!