E-film

Du kan titta på strömmande film från Cineasterna.

Gör så här:

  1. Gå till: www.cineasterna.se

  2. Välj Värnamo stadsbibliotek i menyn.

  3. Välj en film som du vill se.

  4. Ange ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. Eller ditt personnummer, tio siffror i följd, och din PIN-kod. 

  5. Klicka på "Titta på filmen". 

  6. Vill du skapa ett användarkonto så fyller du i ett valfritt användarnamn och ett lösenord samt din e-postadress. 

Låneregler för Cineasterna

Du kan låna åtta filmer per månad. Filmen är tillgänglig i 48 timmar efter att du har genomfört ditt lån. Under lånetiden kan du titta på filmen flera gånger. Du behöver inte oroa dig för förseningsavgifter. Filmen "återlämnas" automatiskt när lånetidenär slut. 

Användarkonto

Det är inte ett krav att skapa ett användarkonto på Cineasterna, men det underlättar för dig då du slipper att ange ditt lånekortsnummer/personnummer och PIN-kod vid varje lånetillfälle. Du kan även favoritmarkera filmer.

Gör så här för att skapa ett användarkonto:

  1. Välj en film som du vill låna, fyll i ditt lånekortsnummer eller personnummer och din PIN-kod. Därefter får du en fråga om du vill skapa en profil, fyll i uppgifterna och klicka på spara. Nu är du inloggad på Cineasterna och behöver inte ange ditt lånekortsnummer/personnummer vid varje lånetillfälle.

  2. Din webbläsare kommer att spara informationen under en tid och du kommer inte att behöva logga in vid varje tillfälle. Men om du inte använder tjänsten under en period och återvänder, då loggar du in genom att klicka på "Logga in" och ange ditt användarnamn och lösenord som du angav vid registreringen. Det går inte att logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod när du klickar på "Logga in".

  3. Om du har ett användarkonto kan du favoritmarkera filmer genom att klicka på hjärtsymbolen som visas vid filmen. Dina favoritmarkerade filmer hittar du under "Din profil". Under "Din profil" visas dina tidigare lånade filmer (kräver att du har skapat en profil tidigare). Filmer som är aktiva lån, det vill säga inom 48 timmar, markeras med en guldram runt filmomslaget.

Webbläsare

Du använder dig av en vanlig webbläsare. Cineasterna är en responsiv webb­tjänst. Ingen app, plugins, flashspelare eller speciella webbläsare krävs. För bästa upp­levelse så rekommenderar vi webbläsaren Google Chrome.

Systemet kommer ihåg var du slutade att titta. Uppspelningen av filmen startar där du slutade senast förutsatt att du använder dig av samma enhet och webb­läsare som du använde dig av när du började att titta på filmen.

iPhone och iPad

Cineasterna fungerar på iPhone och iPad. Använd webb­läsaren Safari eller annan valfri webb­läsare.

Chromecast

För att spela upp din film på en Chromecast krävs att du använder dig av webb­läsaren Google Chrome. Klicka på Cast-knappen som visas efter att du har valt en film och loggat in med ditt lånekortsnummer och PIN-kod. Chromecast fungerar för när­varande endast på Android-enheter och datorer med webbläsaren Google Chrome. 

Cineasterna på Apple TV

Börja med att ansluta till samma Wi-FI-nätverk på din iOS-enhet och den enhet som du vill spela upp till via AirPlay. På iOS-enheten sveper du uppåt från skärmens neder­kant så att du öppnar Kontrollcenter. I Kontroll­center sveper du horisontellt så att du hittar skärmen Spelas nu. Ta fram listan över tillgängliga AirPlay-enheter på din iPad och välj den enhet som du vill spela upp till via AirPlay. På din iPhone eller iPod touch trycker du sedan på AirPlay-symbolen för att hitta listan med tillgängliga AirPlay-enheter, och väljer enheten som du vill spela upp till via AirPlay.

Om undertexten inte visas vid uppspelning kan du göra följande: Tryck på symbolen för undertext, välj "Av" och välj därefter önskad text (tex Svenska). Tryck på "Klar" och fortsätt din uppspelning av filmen.

Utbud

Drygt 2 000 filmer och utbudet fylls på och uppdateras veckovis. Utbudet består av både nya och gamla filmer för både barn och vuxna. De flesta av titlarna har svensk text. Cineasterna finns tillgänglig på svenska och på engelska. Språkvalet kan du göra på startsidan av Cineasterna.