Databaser och språkkurser

Databaser och språkkurser

Databaser är till exempel uppslagsverk eller artikelarkiv. Biblioteket ger dig gratis tillgång till betaldatabaser. Några databaser kan du söka i hemifrån. Du kan till exempel använda appen uTalk för att lära dig ett nytt språk, Trafiko för att öva på körkortsteori eller GlobalGrant för att söka stipendier.

Databaser

I biblioteket kan du i de flesta fall söka direkt i data­basen genom att klicka på länken "sök i databasen i biblioteket". I vissa fall kan du behöva be bibliotekarien om hjälp med inloggnings­uppgifter. En del databaser kan du söka i hemifrån. Då får du skriva in ditt lånekorts­nummer. 

Alex författarlexikon

Bibliografiska uppgifter om författare, verksregister, genrer och tips på vidareläsning. Tidskriftsartiklar och recensioner i fulltext. Hemifrån loggar du in med ditt lånekortsnummer.

Sök i Alex Författarlexikon

Alex Deckarlexikon

I Alex Deckarlexikon finns utökad information om deckarförfattare från hela världen. Du hittar också presentationer av deckarfigurer, listor med deckarpriser och temaartiklar. Hemifrån loggar du in med ditt lånekortsnummer.

Sök i Alex deckarlexikon

Arkiv Digital

Arkiv Digital innehåller digitala bilder i färg på olika arkivhandlingar, kyrkböcker och bouppteckningar.

Sök i Arkiv Digital i biblioteket

Digitala forskarsalen

Digitala forskarsalen (tidigare SVAR) tillhandahålls av Riksarkivet. Den digitala forskarsalen innehåller digitala arkivsamlingar med kyrkböcker, kartor, skattelängder, domstolshandlingar, militära rullor, bouppteckningar med mera.

Sök i Digitala forskarsalen i biblioteket

GlobalGrant

Internationell databas med information om olika fonder, bidrag och stipendier. Du kan använda Global Grant på bibliotekets datorer eller logga in hemifrån. 

Sök i Global Grants i Biblioteket

Sök i Global Grants hemifrån

 

Mediearkivet Retriever

Mediearkivet Retriever är ett digitalt nyhetsarkiv och innehåller material från tryckta tidningar, tidskrifter och affärspress. Digitala artikelkopior av originalartiklarna görs tillgängliga samma dag som utgivning. Äldsta artiklarna är från 1987. I Mediearkivet finns artiklar ur Värnamo Nyheter från och med 8 december 2012.
Behöver du hjälp att hitta en artikel? Fråga på biblioteket så hjälper vi dig.

 

Nationalencyklopedin (NE)

Svenskt omfattande källkritiskt granskat uppslagsverk.

Sök i NE i biblioteket

Körkortsteori

Du kan plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket. Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Gör så här:  

  1. Anslut till bibliotekets WiFi med din mobil, surfplatta eller dator. 
  2. Ladda ner appen ”Trafiko” i App Store eller Google Play eller gå in på Trafikos webbplats. 
  3. Skapa ett konto eller logga in.  
  4. Börja plugga teori. 

Du kan hitta ytterligare information om Trafiko på Trafikos webbplats. 

Observera att du via biblioteket får tillgång till delar av en körkortsutbildning.

Språkkurser

Biblioteket erbjuder gratis språkkurser med appen uTalk. Med uTalk kan du följa ett färdigt program med lektioner eller fritt välja mellan teman, till exempel att beställa en maträtt, fråga om något eller diskutera ett ämne. Varje språk är uppdelat i 60 teman med tre svårighetsgrader.


Gör så här:

  1. Ladda ned appen uTalk gratis från App Store eller Google Play
  2. Installera och öppna uTalk
  3. Tryck på Logga in
  4. Tryck på Elev/biblioteksinloggning
  5. Välj Värnamo stadsbibliotek från listan 
  6. Fyll i ditt lånekortsnummer och PIN-kod
  7. Välj vilket språk du vill lära dig
  8. I appens högra hörn finns ett kugghjul. Klicka för att ändra appens inställningar. Till exempel för att ändra appens text till svenska.

Du kan hitta ytterligare information om uTalk på uTalks webbplats.