Databaser och språkkurser

Databaser och språkkurser

Databaser är till exempel uppslagsverk och artikelarkiv. Biblioteket ger dig gratis tillgång till betaldatabaser. Några databaser kan du söka i hemifrån. Du kan använda appen uTalk för att lära dig ett nytt språk.

Databaser

I biblioteket kan du i de flesta fall söka direkt i data­basen genom att klicka på länken "sök i databasen i biblioteket". I vissa fall kan du behöva be bibliotekarien om hjälp med inloggnings­uppgifter. En del databaser kan du söka i hemifrån. Då får du skriva in ditt lånekorts­nummer. 

Alex författarlexikon

Bibliografiska uppgifter om författare, verksregister, genrer och tips på vidareläsning. Tidskriftsartiklar och recensioner i fulltext. Hemifrån loggar du in med ditt lånekortsnummer.

Sök i Alex Författarlexikon

Alex Deckarlexikon

I Alex Deckarlexikon finns utökad information om deckarförfattare från hela världen. Du hittar också presentationer av deckarfigurer, listor med deckarpriser och temaartiklar. Hemifrån loggar du in med ditt lånekortsnummer.

Sök i Alex deckarlexikon

Mediearkivet Retriever

Mediearkivet Retriever är ett digitalt nyhetsarkiv och innehåller material från tryckta tidningar, tidskrifter och affärspress. Digitala artikelkopior av originalartiklarna görs tillgängliga samma dag som utgivning. Äldsta artiklarna är från 1987. I Mediearkivet finns artiklar ur Värnamo Nyheter från och med 8 december 2012.

Sök i Mediearkivet i biblioteket

Nationalencyklopedin (NE)

Svenskt omfattande källkritiskt granskat uppslagsverk.

Sök i NE i biblioteket

 

Språkkurser

Biblioteket erbjuder gratis språkkurser med appen uTalk. Med uTalk kan du följa ett färdigt program med lektioner eller fritt välja mellan teman, till exempel att beställa en maträtt, fråga om något eller diskutera ett ämne. Varje språk är uppdelat i 60 teman med tre svårighetsgrader.


Gör så här:

  1. Ladda ned appen uTalk gratis från App Store eller Google Play
  2. Installera och öppna uTalk
  3. Tryck på Logga in
  4. Tryck på Elev/biblioteksinloggning
  5. Välj Värnamo stadsbibliotek från listan 
  6. Fyll i ditt lånekortsnummer och PIN-kod
  7. Välj vilket språk du vill lära dig
  8. I appens högra hörn finns ett kugghjul. Klicka för att ändra appens inställningar. Till exempel för att ändra appens text till svenska.

Du kan hitta ytterligare information om uTalk på uTalks webbplats.