angle-left Ida Therén - en av årets kulturstipendiater

Ida Therén - en av årets kulturstipendiater

Romandebuterande Ida Therén från Värnamo är en av årets kulturstipendiater

Ida Therén är författare och kulturjournalist från Värnamo som har skrivit ett flertal barnböcker och publicerat skönlitterära texter i bland annat tidskriften Granta. Hösten 2020 romandebuterade hon med “Att omfamna ett vattenfall” på Natur & Kultur och boken har hyllats av en rad kritiker i våra största tidningar.

- Jag blir jätteglad av att få den här äran, det känns väldigt speciellt att få den sortens uppskattning från min hemstad. Stipendiepengarna kommer lägligt då jag är mitt i arbetet med nästa roman, säger Ida Therén.

Nämndens motivering: En mångsidig författare och skribent som gjort en hyllad romandebut.

Övriga kulturstipendiater i år är duon Arne Atterling och Bo Krantz från Historiska Sällskapet Gamla Wernamo. Duon gör ovärderliga insatser för att ta hand om och sprida gamla fotografier från Värnamo.

Niclas Malmqvist som gick bort tidigare i år tilldelas stipendiet postumt. Som musiker och sångare bjöd han musikpubliken i Värnamo på många högtidsstunder genom åren, inte minst genom sitt fantastiska munspelande. Därtill var han under mer än 20 år ett nav i Värnamos musikliv genom sin butik Värnamo Musik.

Läs mer om 2021-års kulturstipendiater på kommun.varnamo.se

Foto på Ida Therén av Shari Hoffman