Internationella kvinnodagen 8 mars

Internationella kvinnodagen 8 mars

Kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling

Den internationella kvinnodagen, 8 mars, firas av kvinnogrupper över hela världen. Datumet firas också i Förenta Nationerna, FN, och i många länder är det en nationell helgdag.

Nittio års kamp

När kvinnor från alla kontinenter, ofta med olika etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund, firar ”sin dag”, kan de se tillbaka på mer än nittio års kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

Den internationella kvinnodagen är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män. I det gamla Grekland uppmanade Lysistrate till sexstrejk mot männen för att få slut på kriget.

Rösträtt

Under den franska revolutionen ville kvinnorna i Paris ha ”frihet, jämlikhet och broderskap” och marscherade till Versailles för att kräva rösträtt.

Idén med en internationell kvinnodag uppkom för första gången vid sekelskiftet som i industriländerna var en period med expansion, turbulens, stor befolkningstillväxt och radikala ideologier.

Föreläsning

Författaren och polisen Simon Häggström, specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, föreläser på Gummifabriken onsdag 8 mars. Flickorna som sprang - om människohandelns bortglömda ansikte heter föreläsningen som är fullbokad.

På Värnamo bibliotek skyltar vi med lästips både inom fack - och skönlitteratur med anledning av kvinnodagen.