Vi tipsar

Boktipsen finns ofta även som e-bok eller e-ljudbok. Välj kategori i rullmenyn om du till exempel bara vill få fram våra tips inom deckare eller ljudböcker för barn och unga med flera. 
Kirke av Madeleine Miller
Visa titel Debug

Kirke

Kirke är dotter till Helios, guden av sol och ljus, och en av de mäktigaste titanerna. Men Kirke har inte samma makt som sin far, och inte heller sin mors charm eller skönhet. Hennes röst har inte samma kraft som de andra gudarnas, vilket gör att de inte tar henne seriöst. Hon blir utstött och illa behandlad, inklusive av sin familj. Hon vänder sig därför till människor för relationerna hon inte får i gudavärlden, och upptäcker snart att hon inte är så maktlös som hon och alla andra trott. Hon har häxkraft i blodet, och hon kan göra människor till gudar, och gudar till monster. Hotad av Kirkes nyupptäckta krafter skickar Zeus henne till en öde ö, där hon ska bo ensam i all evighet. Men i stället för ett fängelse blir ön hennes paradis. Hon utvecklar sina krafter, tämjer vilda vargar och lejon, och möter andra kända karaktärer inom den grekiska mytologin, som Daidalos och Odysseus.

Men Kirke möter också faror. Gudar känner sig hotade av henne och män tycker att de har rätt till hennes kropp och ser henne som ett lätt offer eftersom hon bor ensam. Men Kirke har lämnat livet som offer bakom sig.

Boken är skriven och formulerad på ett poetiskt sätt och varje mening känns genomtänkt.

Jag gillar att huvudkaraktären inte bara är stark och magisk och kraftfull från början, hon måste jobba för det. Hon lär sig och utvecklas under hundratals år och blir smartare och bättre hela tiden: ””Du är vis” sa han. ”Om det är så”, sa jag, ”är det bara för att jag har varit en dåre tillräckligt för hundra livstider””.

Det är en vackert skriven bok om en kvinna i en värld där hon ses som mindre värd än alla män. Det finns viktiga män i hennes historia, men boken är bara hennes.

Liknande titlar

Sök

Språk