Läs högt!

Läs högt!

Upptäck den härliga högläsningen!

Att läsa högt för ditt barn ger många fördelar när det gäller språkutvecklingen. Men högläsningen ger också gemenskap, vi lär känna varandra och vi upptäcker berättelser.

Läsambassadör 

Anne-Marie Körling är lärare och föreläsare och mellan 2015 och 2017 var hon Sveriges läsambassadör. Dessutom är hon författare och har skrivit boken Den meningsfulla högläsningen.  

- Högläsningen har så många aspekter. Det sociala, vi upptäcker olikheter, vi skrattar på olika ställen. Astrid Lindgren har uttryckt det så bra, vi får det här förtroliga samtalet som blir när vi har en gemenskap kring något, säger hon. 

Ditt barn gillar hur du läser

Många föräldrar känner sig osäkra i sin roll som högläsare. Men gör inte det. 

- Öppna boken och bara läs! Tänk inte på vem du är som högläsare, tänk på vad det är ni läser tillsammans. Barn dömer inte, de gillar hur vi läser för dem och det är boken som gör jobbet, säger Anne-Marie Körling. 

Hitta tiden

Det kan vara svårt att hitta tid till att läsa högt. Men högläsning behöver inte vara en godnattsaga. Man kan läsa högt vid frukosten eller på bussen. Om vi visar att vi uppmärksammar skriftspråket på skyltar eller i reklam kommer barnet också att göra det. Det handlar om att återupptäcka texter i vardagen, menar Anne-Marie Körling. 

Hela intervjun med Anne-Marie Körling och även fina tips till dig som högläsare hittar du på Barnens biblioteks webbplats