Litterära utflykter i Jönköpings län

Nya SmåLit-kartan guidar till 24 litterära utflykter i Jönköpings län

Nu lanserar SmåLit en litterär karta för Jönköpings län. 24 besöksmål med koppling till kända författare och böcker har valts ut. Via den digitala kartan kan du lyssna på inlästa stycken ur böckerna via din telefon.

– Tänk så fint att ta med en vän, familjen, eller bara åka på en egen tur och upptäcka en ny plats. Och där kunna få en glimt av vad människor har tänkt och känt tidigare på just den platsen. Jag tror det kommer väcka en nyfikenhet att läsa mer, säger SmåLits projektledare Rebecca Lidén.

Tips från läsare

Under våren fick läsare och bibliotekarier i länet skicka in tips på platser som har blivit omskrivna eller där kända författare har bott och arbetat. Runt 150 förslag kom in och av dessa valde en urvalskommitté ut 24 särskilt intressanta besöksmål. Miljöerna är hämtade från klassiska texter av Mark Twain, Viktor Rydberg och Astrid Lindgren, men också från samtida verk av Sara Stridsberg, Zulmir Bečević och Majgull Axelsson.

– Det är så lätt att bli hemmablind både när det gäller litteratur och utflyktsmål. Med SmåLit-kartan vidgas dina vyer i båda avseendena, utan att du behöver lämna länet, säger Lars Alkner, kulturchef i Värnamo, som har suttit med i urvalskommittén för SmåLit-kartan.

Digital karta

Alla besöksmål har märkts ut på en digital karta på SmåLits hemsida. Där kan man lyssna på ljudfiler, där skådespelare från Smålands musik och teater har läst in texter ur böckerna.

SmåLit-kartan kommer också att spridas som en tryckt folder via biblioteken, turistbyråerna samt att publiceras i sommarbilagan i länets lokaltidningar.

– Att lyfta fram hur en stad eller region skildras i litteraturen är ett sätt att förvalta det egna kulturarvet. Genom författarnas ord ser vi vår hemmiljö och historia ur andra perspektiv. Vi ser det vackra, men också det smärtsamma och det fula, säger Emilia Söelund som är kulturredaktör på Jönköpings-Posten.

Digital karta på SmåLits hemsida