Konflikten i Ukraina

Ukraina är ett land som präglats av sitt läge mellan öst och väst och som nu är under attack. Behovet av kunskap och förståelse ökar.

Bibliotekets litteraturtips

Biblioteket har faktaböcker om Ukraina, krig, konflikter och kriser. Det finns inte mycket ukrainsk skönlitteratur utgiven på svenska. Men här finns några romaner av författare födda i Ukraina och några böcker med anknytning till Ukraina. Nutida mer välkända författare är Andrej Kurkov, Serhij Žadan och Oksana Zabužko. En klassisk författare är Nikolaj Gogol som föddes i Ukraina men skrev på ryska.

Tänk på att en utlånad bok eller fler böcker inom ett ämnesområde kan finnas som e-bok!

Bibliotekets webbsida med litteratur från och om Ukraina

Stockholms stadsbiblioteks tips och länkar

Stockholms stadsbibliotek har frågat ett antal experter om tips på böcker som kan öka vår kunskap och ge en bakgrund till dagens situation i Ukraina, Ryssland och forna Sovjetunionen. Stockholms stadsbibliotek har också boktips och länkar för barn och ungdomar om böcker kring krig och flykt men också om barns rätt, demokrati och motstånd. Du hittar tipsen och länkarna om konflikten i Ukraina på Stockholms stadsbiblioteks webbplats.

Information från Värnamo kommun

Värnamo kommuns webbsida med information om hur Rysslands invasion av Ukraina påverkar Värnamo kommun och om kommunen vidtar några särskilda åtgärder med anledning av det pågående kriget.

Berätta om hur kriget i Ukraina påverkar dig

På webbplatsen Minnen kan du bidra med din berättelse, såväl i text som i bild. Det gäller både dig som känner dig påverkad av kriget och dig som inte upplever dig särskilt påverkad. Ditt bidrag blir ett tidsdokument och hamnar i Nordiska museets samlingar. Det kan därmed användas för forskning och i utställningar. Lämna ditt bidrag på webbplatsen Minnen.se