Ronja Rövardotter fyller 40 år

Ronja Rövardotter fyller 40 år

”Jag skriver sagor, och människan behöver sagor. Så har det alltid varit. Så är det med det.” Så sa Astrid Lindgren när Ronja Rövardotter 1981 presenterades för journalister.

I år är det 40 år sedan Astrid Lindgren skrev Ronja Rövardotter. Det blev den sista romanen Astrid skrev, 72 år gammal. Den utspelar sig i Mattisskogen som bebos av rumpnissar, grådvärgar, vildvittror och de underjordiska. Och där springer Ronja omkring och aktar sig för farligheter, när hon inte är hemma i Mattisborgen. 
 
Liksom Astrid skapade nya skogsinvånare, skapade hon också nya namn, ord och uttryck som används i boken. Eftersom berättelsen utspelar sig under medeltiden var det viktigt att språket och namnen på människor och platser skulle låta äkta och tidsenligt. Flera av egennamnen har en mycket speciell bakgrund. De hämtades från Astrids skolatlas över de svenska fjällen: Ronjas namn är hämtat från Ju-ronjaure-kåtan nordväst om Arjeplog och rövarna Fjosoks och Tjegges namn kommer från sjöarna Fjosoken och Tjeggevas.

Namnet Ronja fanns knappt alls när boken gavs ut, idag är det runt 6000 flickor och kvinnor i Sverige som bär namnet.

Boken har getts ut på flera språk, och har även kommit i en japansk serieversion. 1984 filmatiserades den av Tage Danielsson.

Se bibliotekens böcker om Ronja Rövardotter