Bibliotek för lärare

Bibliotek för lärare är en resurs för dig som är pedagog. Det är en boksamling som finns på Stadsbiblioteket där du som pedagog själv kan plocka ihop det du vill låna till din klass.

Det kan till exempel vara:

  • en samling böcker som ska finnas i klassrummet
  • böcker för läsgrupper
  • börja-läsa-böcker 
  • böcker på engelska 

I bibliotekets mediekatalog kan du se vilka böcker och medier som finns att låna från Bibliotek för lärare.

Du plockar själv ihop det som du vill låna till din klass. Vill du ha hjälp med att plocka ihop böcker frågar du i informations­disken. Biblioteket om­besörjer inte transport av böcker till skolor.

Sveriges största lästävling

Du missar väl inte den stora läsutmaningen i höst? Sveriges största lästävling som riktar sig till alla fjärdeklassare. En suveränt pris väntar den vinnande klassen. Läs mer om tävlingen och hur just din klass kan delta på tävlingens webbplats: Den stora läsutmaningen

Klassuppsättningar

På Bibliotek för lärare finns det klassuppsättningar för årskurs f-6 som du kan låna till din klass. Till många av klassuppsättningarna finns det lärarhandledningar. Klassuppsättningar köps in regelbundet och vi tar gärna emot förslag på nya titlar.

De här klassuppsättningarna finns att låna

Böcker på utländska språk

Biblioteket har böcker på utländska språk och så kallade dubbla språkpaket (två exemplar av samma bok på två olika språk som lånas ut tillsammans).
 

Förskoleväskor

Förskoleväskor är väskor med olika teman som lånas ut till förskolor. Förskoleväskorna har teman som genus, natur, begrepp och färger.

De här förskoleväskorna finns att låna
 

Boklek

Vi bjuder in alla 6-årsklasser till Boklek, en första biblioteksintroduktion under lekfulla former.
Tillsammans lär vi oss hur vi hanterar böcker och hur ett bibliotek fungerar. Besöket brukar ta ungefär 45 minuter. Vi avslutar alltid med att eleverna får sina egna första lånekort och möjlighet att låna med sig varsin bok hem. Boklek erbjuds under vecka 10 och 11 och inbjudan läggs ut på Nettan under vecka 4.


Bokprat i klassen

Vill du komma till biblioteket med din klass och få bokprat? Barnbibliotekarien erbjuder bokprat i första hand till årskurs 2 och 5. Ett bokprat tar ungefär 60 minuter. Du bokar dem enklast genom att kontakta biblioteket via e-post.biblioteket@varnamo.se eller på telefon: 0370-37 76 00.

 

Föräldramöten

Barnbibliotekarien kommer gärna ut och pratar om vikten av läsning på föräldramöten för förskola och grundskola. Boka i god tid, helst två månader innan, för att garantera att det finns lediga datum. Kontakt: biblioteket@varnamo.se

 

Lärarlånekort

Lärare bör ha ett lärarlånekort för de medier som lånas till klassen. Vanligtvis är då lånetiden 60 dagar. Besök närmaste bibliotek för att skaffa ett lärarlånekort. För privata lån gäller bibliotekets låneregler.

Sök

Språk