E-böcker

Biblioteket har många e-böcker som du kan låna och läsa gratis hemifrån. Här beskriver vi hur du gör för att låna e-böcker. Det enklaste sättet att läsa bibliotekets e-böcker är att använda appen Biblio. Det finns även olika läsprogram att använda för att kunna göra fler inställningar när du läser och för att läsa e-böcker i PDF-format. Vi ger också tips på var du kan hitta andra gratis e-böcker.

Biblio

Enklaste sättet att läsa e-böcker är att använda appen Biblio. Biblio finns att ladda ner i Google Play. Du kan söka och låna e-böcker direkt i appen. Det går att ladda ned e-böckerna så att du kan läsa dem utan att ha internetuppkoppling. Appen är främst utvecklad för att lyssna på e-ljudböcker. Vill du kunna göra mer inställningar när du läser rekommenderar vi därför apparna PocketBook reader eller Adobe Digital editions.

Appen Biblio finns på svenska, finska, engelska och arabiska. Du kan söka på titel, författare eller bläddra mellan kategorier. 

Gör så här:

 1. Ladda ner appen Biblio från Google Play.

 2. Välj bibliotek: Värnamo bibliotek.

 3. Logga in med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod.

Eftersom du även kan lyssna på e-ljudböcker i appen kan du filtrera på e-bok och e-ljudbok. E-böckerna är markerade med en röd cirkel med en bok i. E-ljudböckerna har en blå markering med ett par hörlurar. 

Läs i appen PocketBook reader eller appen Adobe Digital editions

Om du inte trivs med gränssnittet i Biblio går det att använda appen PocketBook reader eller appen Adobe Digital editions. Dessa appar erbjuder utökade möjligheter till inställningar och sidvisning.

Ladda ned appen PocketBook reader eller appen Adobe Digital editions

 1. Skapa ett Adobe-ID om du inte redan har gjort det. Du behöver auktorisera appen med ditt Adobe-ID, för att kunna läsa kopieringsskyddade e-böcker. När du skapat kontot kommer du få en verifieringslänk skickad till din e-postadress. Tryck på länken i e-posten för att verifiera ditt Adobe-ID.
 2. Logga in på bibliotekets webbplats med lånekortsnummer och PIN-kod.
 3. Sök upp den e-bok du vill låna.
 4. När du är inloggad syns texten "Du kan låna e-boken i följande format:" och under den en länk. EPUB (offline) innebär att filen laddas ner till din enhet och läses i vald app (PocketBook reader eller Adobe Digital Editions).Tryck på länken för att låna boken.
 5. Boken laddas nu ner.
 6. Din filhämtning finns att hitta i aktivitetslisten som är synlig högst upp på skärmen. Dra ner listen och välj att öppna med vald app.
 7. Nästa gång du vill läsa e-boken så finns den i ditt bibliotek i den app du valt.

Biblio

Enklaste sättet att läsa e-böcker är att använda appen Biblio. Biblio finns att ladda ner i App Store. Du kan söka och låna e-böcker direkt i appen. Det går att ladda ned e-böckerna så att du kan läsa dem utan att ha internetuppkoppling. Appen är främst utvecklad för att lyssna på e-ljudböcker. Vill du kunna göra mer inställningar när du läser rekommenderar vi därför apparna PocketBook reader eller Adobe Digital editions.

Appen Biblio finns på svenska, finska, engelska och arabiska. Du kan söka på titel, författare eller bläddra mellan kategorier. 

Gör så här:

 1. Ladda ner appen Biblio från App Store.

 2. Välj bibliotek: Värnamo bibliotek.

 3. Logga in med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod.

Eftersom du även kan lyssna på e-ljudböcker i appen kan du filtrera på e-bok och e-ljudbok. E-böckerna är markerade med en röd cirkel med en bok i. E-ljudböckerna har en blå markering med ett par hörlurar. 

Läs i appen PocketBook reader eller appen Adobe Digital editions

Om du inte trivs med gränssnittet i Biblio går det att använda appen PocketBook reader. Appen erbjuder utökade möjligheter till inställningar och sidvisning.

 1. Ladda ned en läsapp till din enhet. Ett exempel är appen PocketBook Reader som du hittar i App Store.
 2. Skapa ett Adobe-Id: När du har skapat kontot kommer du att få en verifieringslänk till den e-postadress som du har uppgivit.
 3. Öppna appen PocketBook Reader och tryck på Info-ikonen (i). Auktorisera appen med ditt Adobe-Id.
 4. Logga in på bibliotekets webbplats med ditt lånekortsnummer och din pinkod.
 5. Sök upp den bok du vill låna och klicka på den.
 6. Under innehållsbeskrivningen finns två länkar. Tryck på länken ”Låna: Ladda ner (EPUB)”. När boken laddats ned trycker du på ”Öppna: Ladda ner (EPUB)”.
 7. Du får då frågan ”Vill du hämta URLLink.acsm?” Tryck på ”Hämta”
 8. Gå till dina hämtade filer genom att trycka på symbolen med en pil inuti en cirkel. Den finns på höger sida om adressfältet i din webbläsare. Klicka på filen.
 9. Tryck på dela-symbolen, en pil i en kvadrat, och välj ”Kopiera till PocketBook Reader” Om inte PocketBook Reader finns som alternativ att välja, tryck på ”mer” och välj sedan PocketBook Reader.
 10. Du omdirigeras nu till PocketBook Reader där du kan läsa din bok.

Gör så här:

 1. Skapa ett Adobe-ID om du inte redan har gjort det.
 2. Installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator.
 3. Aktivera Adobe Digital Editions med ditt Adobe-ID. Det behöver du göra för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.
 4. Logga in i bibliotekskatalogen med ditt lånekortsnummer och PIN-kod.
 5. Sök upp den bok du vill ladda ner.
 6. När du är inloggad syns texten "Du kan låna e-boken i följande format:" och under den en länk. Tryck på länken för att låna boken. EPUB (offline) innebär att filen laddas ner till din enhet. EPUB (online) innebär att du väljer att strömma ner filen. Att strömma media kräver internetuppkoppling. Biblioteket rekommenderar att du väljer EPUB (offline).
 7. Boken laddas nu ner.
 8. Om inte boken kommer upp automatiskt i läsprogrammet, gå till nedladdningar/hämtade filer i webbläsaren. Tryck på filen som heter URLLink.acsm. Välj att öppna i läsprogrammet.

 1. Ladda först ner läsprogrammet Adobe Digital Editions till din dator. Installera och följ instruktionerna på datorns skärm. Om du har en läsplatta från Sony ska du istället använda Sonys eget läsprogram Sony Reader.
 2. Skapa ett Adobe-ID om du inte redan har ett. Auktorisera läsprogrammet med ditt Adobe-ID. Det finns också en länk direkt i läsprogrammet som du kan trycka på för att skapa/registrera nytt Adobe-ID. Följ instruktionerna. Du kommer att få en verifieringslänk skickad till din e-postadress. Tryck på länken för att verifiera ditt Adobe-ID. Klicka på Help i menyn och därefter på Authorize Computer. Fyll i ditt Adobe-ID och lösenord för att auktorisera läsprogrammet.
 3. Logga in på bibliotekets webbplats med ditt lånekort och PIN-kod.
 4. Sök upp den e-bok du vill låna.
 5. Klicka på den önskade e-bokens titel.
 6. Klicka på länken Låna: Ladda ner (EPUB) och därefter på Öppna: Ladda ner (EPUB).
 7. Nu får du frågan Vill du öppna eller spara URLLink. Klicka på knappen Öppna och nedladdningen startar. Programmet Adobe Digital Editions öppnas på din dator och e-boken förs över. Nu kan du läsa boken direkt i datorn eller föra över den till läsplatta.

Föra över e-boken till en läsplatta

 1. Koppla läsplattan till datorn med en USB-kabel.
 2. Bekräfta på läsplattan att den ska kopplas mot datorn.
 3. Öppna Adobe Digital Editions på datorn. Din läsplatta bör visas som egen enhet i programmets vänstermeny.
 4. För över e-boken genom att dra e-boken till läsplattans ikon. Nu kan du koppla bort läsplattan och börja läsa.

Föra över e-boken till en Letto läsplatta

 1. Koppla läsplattan till datorn med en USB-kabel.
 2. Bekräfta på läsplattan att den ska kopplas mot datorn.
 3. Öppna Adobe Digital Editions på datorn. Klicka på Library i menyn. Läsplattan Letto visas som en egen enhet i programmets vänstermeny under Devices.
 4. För över e-boken genom att dra boken till läsplattans ikon.
 5. Gå sedan till Dator eller Den här datorn på din dator. Dubbelklicka på enheten Letto.
 6. Dra e-boksfilen (.epub) till mappen Digital Editions. Nu kan du koppla bort läsplattan och börja läsa.

I Biblio kan du läsa e-böcker i formatet EPUB. Vissa e-böcker finns bara i formatet PDF, som inte stöds av Biblio. E-böcker i PDF-format går att söka upp på i bibliotekets webbplats men finns inte i Biblio.

Du kan välja att läsa e-böcker med formatet PDF direkt i webbläsaren eller i ett annat läsprogram än Biblio. 

PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek. Detta kan göra texten svårläst på mindre skärmar.

Bibliotekets e-böcker är krypterade och måste därför läsas med ett läsprogram som klarar detta.

Läs mer om hur du gör för att låna och läsa e-böcker på olika enheter med ett läsprogram

Svenska klassiker och äldre böcker kan du läsa på Litteraturbankens webbplats.

Klassisk nordisk litteratur finns på Project Runebergs webbplats.

Du kan läsa e-böcker eller lyssna på ljudböcker på flera språk på Världens biblioteks webbplats. Det är gratis att läsa och lyssna, men du behöver registrera dig med din e-postadress.

Bläddra är en app med e-böcker på de nationella minoritetsspråken. Appen är gratis och du kan läsa utan att vara uppkopplad mot internet. Du behöver inte skapa något konto eller logga in för att få tillgång till e-böckerna. Du kan ladda ner appen i App store eller Google Play. På Bläddras webbplats kan du läsa mer om appen.

Sök

Språk